8 βήματα για το σχεδιασμό του τέλειου infographic

Συγγραφέας: Louise Ward
Ημερομηνία Δημιουργίας: 3 Φεβρουάριος 2021
Ημερομηνία Ενημέρωσης: 18 Ενδέχεται 2024
Anonim
Apollo Program (ALL PARTS)
Βίντεο: Apollo Program (ALL PARTS)

Περιεχόμενο

Τον περασμένο μήνα, ενώ χαρούμενος σε ένα καναπέ και πίνοντας ένα κοκτέιλ στο μηνιαίο συμβάν δικτύωσης I Am Woman, κουβεντιάζαμε με κάποιες επιχειρηματίες και η προφανής ερώτηση τέθηκε: "Λοιπόν, τι κάνεις;" Ξεκίνησα τη συνηθισμένη εξήγησή μου για ορισμένες από τις υπηρεσίες που προσφέρομαι, συμπεριλαμβανομένης της εκτύπωσης / του web design, της απεικόνισης και του infographic design και παρατήρησα μερικά κενά πρόσωπα μεταξύ των κυριών. "Τι είναι ένα γράφημα;"

Μου φάνηκε ότι αυτή είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που έκανα - ακόμα και όταν με πλησίασε ένας νέος πελάτης που θέλει ένα γράφημα! Πολύ συχνά δεν είναι ακόμη σίγουροι για το τι ακριβώς είναι, αλλά έχουν ακούσει ότι είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο μάρκετινγκ για τις επιχειρήσεις και έτσι θέλουν να αναθέσουν τη δική τους.

Έτσι, με την ελπίδα της απομυθοποίησης της διαδικασίας σχεδιασμού infographic και ελπίζω να μοιραστώ μερικές συμβουλές για το πώς να δημιουργήσετε υπέροχα infographics, εισάγω τον οδηγό μου για το σχεδιασμό infographic. Απολαμβάνω!


01. Τι είναι ένα γράφημα;

Απλά, ένα infographic είναι γραφικά πληροφοριών, οπτικά ερμηνευμένες πληροφορίες ή δεδομένα γνωστά επίσης ως οπτικοποίηση δεδομένων. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετατρέψετε ένα περίπλοκο ή μπερδεμένο θέμα σε μια εύκολα εύπεπτη και αισθητικά ευχάριστη εμπειρία για τον θεατή.

Μπορεί να είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για την εμπορία ενός προϊόντος, την προώθηση μιας εμπειρίας, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση για οποιοδήποτε θέμα μπορείτε να σκεφτείτε. Ένας εξαιρετικός σχεδιασμός μπορεί να προσελκύσει και να σαγηνεύσει και να εμπνεύσει τους ανθρώπους να δράσουν.

Σε αυτήν την εποχή της πληροφορίας, όταν υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες για να αφομοιωθούν και να ανταγωνιστούν μεταξύ τους, μια εικόνα, η έξυπνη χρήση της τυπογραφίας και μια καλά μελετημένη αφήγηση μπορούν να πουν αυτήν την ιστορία πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.


Μπορούν να είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο σε μια εκστρατεία ψηφιακού μάρκετινγκ και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούνται τόσο εύκολα από μικρές επιχειρήσεις, καθώς και από τεράστιους οργανισμούς. Ακόμη και ο Λευκός Οίκος φτιάχνει τα δικά του γραφήματα (μερικά καλά και μερικά πολύ κακά · περισσότερα σε αυτό αργότερα).

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι οι εικονογράφοι και οι σχεδιαστές παντού ανατίθενται συχνότερα να δημιουργήσουν αυτά τα υπέροχα εργαλεία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι προμήθειες infographic αυξήθηκαν σημαντικά και σιγά-σιγά συγκεντρώνω ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο σχεδίων για μια σειρά πελατών. Στο υπόλοιπο αυτού του άρθρου θα μοιραστώ τις συμβουλές μου για να τις διορθώσω.

02. Γνωρίστε το θέμα σας

Μερικοί πελάτες θα σας προσεγγίσουν με μια καλά μελετημένη σύντομη, όλο το περιεχόμενο και τα δεδομένα που ερευνήθηκαν και επεξεργάστηκαν και έτοιμα να ξεκινήσουν. Μερικοί μπορεί να έχουν ακόμη και ένα τραχύ πλαίσιο καλωδίων, χρωματικές παλέτες ταξινομημένες και να σας παρέχουν ένα υπέροχο σύνολο οδηγιών μάρκας και να πάτε.

Διαβάστε προσεκτικά τα πάντα και αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε κάποια δική σας έρευνα για το θέμα πριν ξεκινήσετε. Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα θέμα που γνωρίζετε αόριστα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι επικοινωνείτε, καθώς θα επηρεάσει τον τόνο της φωνής και το στυλ των εικόνων που δημιουργείτε.


Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να προσεγγίσετε έναν πελάτη που δεν γνωρίζει πλήρως τι είναι ένα γράφημα, να γνωρίζετε ότι πρέπει να τα χρησιμοποιεί, αλλά να έχει μόνο μια αόριστη ιδέα για το τι χρειάζεται. Σε αυτήν την περίπτωση, ο σχεδιαστής μετατρέπεται σε ερευνητή, συντάκτη, copywriter και διαχειριστή έργου. Αυτά είναι τα πιο συναρπαστικά γραφήματα για να δουλέψετε, αλλά είναι σίγουρα τα πιο προκλητικά.

Η καθοδήγηση του πελάτη σας στη διαδικασία μπορεί να είναι μια υπέροχη εμπειρία. Η εκμάθηση τόσο πολύ για ένα νέο θέμα και ο έλεγχος του περιεχομένου και του σύντομου περιεχομένου είναι υπέροχα ικανοποιητική. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν προχωρήσετε κατευθείαν στο σχεδιασμό.

Να είστε οργανωμένοι. Μάθετε ποιο είναι το μήνυμα, ποια είναι η συνολική παρότρυνση για δράση εάν υπάρχει και σε ποιον πρέπει ο πελάτης να επικοινωνήσει το μήνυμα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι θα πρέπει να καθοδηγήσετε τις αποφάσεις του πελάτη σας σχετικά με αυτές τις ερωτήσεις, αλλά είναι σημαντικό να τα ταξινομήσετε νωρίς.

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε, να ερευνήσετε και να συγκεντρώσετε δεδομένα και περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει την εύρεση άρθρων και βιβλίων που σχετίζονται με το θέμα και τη συλλογή ενοτήτων πληροφοριών που θα βοηθήσουν στην επικοινωνία του μηνύματος.

03. Έχετε ένα σχέδιο

Μόλις συλλέξετε τις πληροφορίες ή έχετε παράσχει όλες τις πληροφορίες, είναι χρήσιμο να σκεφτείτε πώς να πείτε μια ιστορία με τα δεδομένα. Ένα infographic χρειάζεται μια αφήγηση και μια ροή. Ουσιαστικά δημιουργείτε ένα οπτικό ταξίδι μέσα από ένα συγκεκριμένο θέμα και με κάθε ιστορία χρειαζόμαστε μια αρχή, ένα μέσο και ένα τέλος.

Για παράδειγμα, ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω γράφημα που δημιουργήθηκε για το Maytech. Με τίτλο «Γνωρίζετε πού βρίσκονται τα δεδομένα σας;», ο στόχος ήταν να ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες της πληροφορικής και τους διευθυντές της εταιρείας για τη σημασία της παρακολούθησης της κοινοχρησίας δεδομένων και της ενημέρωσης των πολιτικών ασφαλείας.

Έτσι, η αρχή είναι μια εισαγωγή στα δεδομένα, πώς τα δημιουργούμε, πόσα δημιουργούμε, από πού προέρχονται και λίγη ιστορία. Η μέση είναι όπου αποθηκεύονται όλα αυτά τα δεδομένα και ποιος τα αποθηκεύει και οι κίνδυνοι να μην γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα δεδομένα. Το τέλος είναι η μελλοντική προοπτική και η τοποθέτηση της ερώτησης, "ξέρετε πού βρίσκονται τα δεδομένα σας;"

Υπάρχει μια σαφής ροή και αφήγηση. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία σχεδίασης και έχετε χαρτογραφήσει όλο το περιεχόμενό σας και την ιστορία σας, καλύψτε το! Ταξινομήστε το περιεχόμενό σας και επεξεργαστείτε, επεξεργαστείτε, επεξεργαστείτε έως ότου έχετε την ιστορία σας και στη συνέχεια τακτοποιήστε σε ενότητες. Σαφώς καθορισμένες ενότητες.

Αυτή είναι μια τόσο σημαντική διαδικασία και είναι πάντα καλύτερο να αποσυνδέσετε το wireframe πριν ξεκινήσετε τη σχεδίαση. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξοδεύετε ώρες σε ένα σχέδιο, δημιουργώντας περίπλοκες εικόνες κατά παραγγελία μόνο για να διαπιστώσετε ότι ο πελάτης σας δεν είναι ευχαριστημένος με το περιεχόμενο.

Εάν χρειαστεί, δώστε στον πελάτη και την ιδέα της παλέτας χρωμάτων και του στυλ εικόνας που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε και πριν ξεκινήσετε! Είναι επίσης καλή ιδέα να μάθετε εάν υπάρχουν οδηγίες για την επωνυμία που πρέπει να τηρείτε!

04. Μετατροπή κειμένου σε εικόνες

Τώρα έχετε εγκρίνει το πλαίσιο του καλωδίου σας για να ξεκινήσετε τη μετατροπή αυτού του κειμένου και δεδομένων σε οπτικά. Είναι μια περίπτωση παράδειξης. Αυτό μπορεί σίγουρα να είναι δύσκολο και περιστασιακά μπορεί να χρειαστείτε μια σύντομη εξήγηση για να ακολουθήσετε τις εικόνες σας.

Ωστόσο, δοκιμάστε να μετατρέψετε όσο περισσότερο μπορείτε σε εικόνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αντικείμενο θα υπαγορεύσει πόσο αυτό είναι δυνατό. Για παράδειγμα, δείτε αυτό το γράφημα που δημιουργήθηκε για την ψυχολογία του να επηρεάζει και να πείθει.

Τα δεδομένα που δόθηκαν ήταν πολύ περισσότερα για το να βρίσκεστε σε συγκεκριμένες καταστάσεις που οι εικόνες χρειάζονταν σίγουρα εξηγήσεις. Ως εκ τούτου, ήταν θέμα ισορροπίας του κειμένου με τις εικόνες.

Άλλοι, όπου τα δεδομένα είναι καθαρά πραγματικά, είναι πολύ πιο εύκολο να μειώσετε το κείμενο σε σχεδόν τίποτα ή τουλάχιστον να ενσωματώσετε το κείμενο στις εικόνες. Όπως το "Gone in Six Seconds" και το "Who is the modern day white van man;".

05. Μην χάσετε το ενδιαφέρον!

Όσο μεγαλύτερη είναι η εργασία σας σε ένα έργο και όσο περισσότερο μιλάτε για το ίδιο θέμα, μερικές φορές είναι εύκολο να χάσετε το ενδιαφέρον και να καταφύγετε σε ευκολότερες μεθόδους. Τότε είναι καλή ιδέα να κάνετε ένα διάλειμμα και να επανεξετάσετε τη δουλειά με φρέσκα μάτια.

Είναι εύκολο στη χρήση μπλοκ χρώματος και γρηγορότερες απλούστερες εικόνες (μερικές φορές αυτές είναι κατάλληλες φυσικά) και συντομεύσεις με μπλοκ κειμένου, αλλά δεν θα οδηγήσει σε υπέροχο σχεδιασμό ή χαρούμενο πελάτη.

Ένα παράδειγμα που βρήκα πρόσφατα ήταν αυτό το γράφημα από τον Λευκό Οίκο «10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον προϋπολογισμό του Προέδρου Ομπάμα». Αυτό το infographic, λοιπόν ... δεν είναι καθόλου infographic. Αυτή είναι μια δοξασμένη λίστα και, δυστυχώς, χάνει εντελώς το σημείο ενός infographic.

Το κλειδί είναι να σκεφτείτε πραγματικά πώς μπορείτε να απεικονίσετε κάθε κομμάτι δεδομένων και όχι απλώς να το γράψετε σε μια ωραία γραμματοσειρά και να το παρουσιάσετε με δημιουργικό τρόπο.

  • Μην χάσετε ατμό και χαλαρώστε: κάντε ένα διάλειμμα και επισκεφθείτε ξανά.
  • Μην βαρεθείτε: σκεφτείτε πραγματικά πώς μπορείτε να αλλάξετε τη διάταξη και τη ροή και να το κάνετε πιο ενδιαφέρον.
  • Προσπαθήστε να εφεύρετε νέους τρόπους για να ορίσετε και να χωρίσετε ενότητες, αλλά μην παρασυρθείτε: εξακολουθείτε να χρειάζεστε τον αναγνώστη σας για να γνωρίζει πού πρέπει να ψάχνει και με ποια σειρά.

Εάν δεν έχετε ιδέες πώς να οπτικοποιήσετε κάτι, ρίξτε ένα άλλο μάτι πριν καταφύγετε στα μέσα γραφήματα πίτας και γραφήματα. Ένας πελάτης θα μπορούσε να δημιουργήσει τα ίδια γραφήματα, υπάρχουν πολλά εργαλεία εκεί έξω. Δεν σας προσλαμβάνουν αυτό. Εδώ πρέπει να σκεφτείτε έξω από το κουτί. Περιστασιακά το θέμα μπορεί να ζητήσει ένα γράφημα, αλλά φροντίστε να το ντύσετε, να κάνετε κάτι μοναδικό με αυτό.

06. Να είστε προσεκτικοί με τις γραμματοσειρές!

Οι χαρακτήρες που χρησιμοποιούμε σε οποιοδήποτε σχέδιο είναι τόσο σημαντικοί και μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ενός υπέροχου σχεδιασμού και ενός τεράστιου πονοκέφαλου για τον θεατή σας. Προσπαθήστε να περιορίσετε τις γραμματοσειρές που χρησιμοποιείτε σε δύο, τρεις στο μέγιστο. Επιλέξτε μια γραμματοσειρά επικεφαλίδας κατάλληλη για τους τίτλους και τις επικεφαλίδες σας και μία καθαρή, ευανάγνωστη γραμματοσειρά για οποιοδήποτε μικρότερο κείμενο / σημειώσεις σώματος.

Εάν χρειάζεστε ένα τρίτο, θα ήταν πιθανότατα για πράγματα όπως επιπλέον γεγονότα διάστικτα γύρω από το infographic ή ίσως για εξαιρετικά σημαντικά στατιστικά που θέλετε να τραβήξετε την προσοχή ακόμη περισσότερο.

Πάρα πολλές γραμματοσειρές μπορούν εύκολα να μπερδέψουν το μάτι και να δυσκολεύονται να αποφασίσουν πού να κοιτάξουν πρώτα και να διαταράξουν τη ροή και την αφήγηση. Να είστε επιλεκτικοί και να χρησιμοποιείτε την οικογένεια γραμματοσειρών για να διαιρέσετε κατάλληλα τις πληροφορίες και το περιεχόμενο.

Ομοίως, προσέξτε το μέγεθος του τύπου σας. Ρίξτε μια ματιά στα κορυφαία 10 χειρότερα γραφήματα σύμφωνα με το Klientboost και περιηγηθείτε σε μερικές τρομερές αποφάσεις τύπου. Επίσης, σκεφτείτε τι λέτε με αυτές τις γραμματοσειρές και πόσο κατάλληλη είναι αυτή η γραμματοσειρά για το θέμα.

Μπορεί να μην έχετε πλήρη έλεγχο της δημιουργίας κειμένου στο έργο, αλλά γνωρίζετε τι πρόκειται να δεσμεύσετε και τι δεν είναι. Βεβαιωθείτε ότι ο τίτλος σας θα εμπλακεί αμέσως. Για παράδειγμα, δείτε αυτό το γράφημα που δημιουργήθηκε για το Folly Farm. Αρχικά ο τίτλος ήταν μόνο 20 Animal Facts.Σίγουρα, κάνει ό, τι λέει στον κασσίτερο, αλλά δεν είναι πολύ πιασάρικο ή ενθαρρυντικό.

Τι θα λέγατε να υποσχεθείτε στον αναγνώστη λίγο ένα γέλιο; Αυτό θα με ενθάρρυνε να κάνω κλικ σίγουρα! Βεβαιωθείτε ότι η γραμματοσειρά είναι κατάλληλη για το κοινό και το θέμα, καθώς και κατάλληλη και αρκετά ορατή για να τη χρησιμοποιήσετε σε όλη τη διάρκεια. Θεωρώ ότι είναι πάντα καλύτερο να ταξινομήσετε τις γραμματοσειρές σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε απεικόνιση.

07. Το Bright δεν είναι πάντα καλύτερο

Μια φωτεινή χρωματική παλέτα δεν σημαίνει πάντα ότι θα είναι αυτόματα εντυπωσιακή. Οι επιλογές χρώματος μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ του να αγκιστρώνουν τους ανθρώπους σε στιγμιαία ή να τους κάνουν να γυρίζουν και να τρέχουν τρομοκρατημένοι που θα τυφλώσουν από την αμηχανία. Είναι σημαντικό να το λάβετε υπόψη σας πριν ξεκινήσετε.

Φυσικά μπορεί να αλλάξει καθώς προχωράτε στο σχεδιασμό, αλλά θα έχετε μια καλύτερη ιδέα για το τι λειτουργεί όταν κάνετε κάποια έρευνα. Σκεφτείτε το θέμα σας, το κοινό σας και σκεφτείτε πράγματα όπως η έγχρωμη ψυχολογία και πώς θέλετε να αισθάνεται / σκέφτεται ο χρήστης κατά την προβολή του infographic.

Σκεφτείτε για ποιον δημιουργείτε αυτό; ποιοι είναι αυτοί? Τι αγοράζουν; Σκεφτείτε εάν πρόκειται για προϊόν που προωθείτε, πρέπει να ενισχύσετε την επωνυμία με χρώματα μάρκας; Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθορίσει εάν υπάρχουν οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε πριν ξεκινήσετε.

Ομοίως με γραμματοσειρές, μην το παρακάνετε με τον αριθμό των χρωμάτων. Χρησιμοποιήστε ένα ή δύο κύρια χρώματα και ίσως μόνο δύο ακόμη για τόνους. Χρησιμοποιήστε τα χρώματα έμφασης για αποκρυπτογράφηση διαφορετικών ενοτήτων ή θεμάτων.

08. Απόδειξη ανάγνωσης, δοκιμή και έλεγχος του εγώ σας ...

Η απόδειξη διαβάστηκε! Η απόδειξη διαβάστηκε! Η απόδειξη διαβάστηκε! Θα είναι τόσο ντροπιαστικό να μην αναφέρουμε μη επαγγελματικό εάν στέλνετε ένα όμορφα σχεδιασμένο γράφημα στον πελάτη σας με εκπληκτικά τυπογραφικά λάθη.

Η απόδειξη διαβάστηκε! Θα είναι ακόμη πιο ενοχλητικό εάν ο πελάτης σας δεν το παρατηρήσει, δημοσιεύει το infographic και έπειτα αντιμετωπίζει τσουνάμι σχολίων και παραπόνων. Αυτό είναι το λάθος είδος προσοχής. Και πάλι, η απόδειξη διαβάζεται όπως η ζωή σας εξαρτάται από αυτήν.

Δοκιμάστε το infographic σας σε μερικούς συναδέλφους και όποιον μπορεί να το πιάσει. Ρέει, μπορεί εύκολα να δει την αφήγηση; Είναι το κείμενο πολύ μικρό; Πολύ μεγάλο? Πάρα πολύ? Πολύ λίγο? Μήπως η εικόνα ενός σκύλου μοιάζει με σκύλο;

Είναι σημαντικό να ελέγχετε ότι όλα έχουν νόημα για άλλους ανθρώπους. Αυτή η χαριτωμένη μικρή εικόνα που έχετε δημιουργήσει που νομίζετε ότι μοιάζει σίγουρα με ένα σκυλί που μασά ένα κόκαλο, που κάποιος άλλος μπορεί να μην δει. Αυτό το μικρό παν που νομίζετε ότι είναι τόσο έξυπνο μπορεί να αποδειχθεί προσβλητικό ή απλά να μην έχει νόημα καθόλου! Δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως εργαλείο μάρκετινγκ εάν μόνο εσείς το καταλαβαίνετε.

Θυμηθείτε, δεν το δημιουργείτε μόνοι σας. Εάν τα πράγματα δεν λειτουργούν, απορροφήστε το, ελέγξτε το εγώ σας και αλλάξτε το. Δεν έχει νόημα η δημοσίευση κάτι που απλά δεν θα παραδοθεί, ακόμα κι αν νομίζετε ότι είναι φανταστικό. Καλα να περνας!

Λόγια: Τζέσικα Ισοπαλίες

Η Jessica Draws είναι ένας έμπειρος σχεδιαστής με αγάπη για την όμορφη, δημιουργική οπτική δουλειά. Έχει παράγει γραφήματα, εικονογραφήσεις, γραφικά και ψηφιακά έργα τέχνης για μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Sainsbury's, Go membandingkan, IKEA και London Women's Clinic.

Η Επιλογή Των Συντακτών
Σχεδίαση υπηρεσιών με τις οποίες ερωτεύονται οι άνθρωποι
Περαιτέρω

Σχεδίαση υπηρεσιών με τις οποίες ερωτεύονται οι άνθρωποι

Μια τροποποιημένη έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 234 του περιοδικού .net - το περιοδικό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο για σχεδιαστές και προγραμματιστές ιστοσελ...
Μεγάλη ερώτηση: πώς αντιμετωπίζετε το άγχος;
Περαιτέρω

Μεγάλη ερώτηση: πώς αντιμετωπίζετε το άγχος;

Ρέιτσελ Σίλκοκ Ανεξάρτητος σχεδιαστής ιστοσελίδωνwww.rachil.li Τόπος αγώνων! Είμαι ένα άτομο που νιώθει πιο χαρούμενος όταν έχω μια λίστα εργασιών που πρέπει να ολοκληρώσω. Αυτό που λειτουργεί καλύτερ...
Τι ώρα πρέπει να ξυπνήσουν οι σχεδιαστές το πρωί;
Περαιτέρω

Τι ώρα πρέπει να ξυπνήσουν οι σχεδιαστές το πρωί;

Είστε πρωινός άνθρωπος, ο οποίος πηδά από το κρεβάτι και συνεχίζει τη δουλειά μετά την πιο σύντομη μυρωδιά του καφέ - μόνο για να σας βρει να πέφτει και να επιβραδύνεται έρχεται νωρίς το απόγευμα; Ή ο...